Дата: 05 Авг 2016
Според Аюрведа диарията се появява, когато храносмилателният огън (агни) на човек отслабне. В резултат на влошеното усвояване на храната, изпражненията стават редки. Аюрведа възприема разбирането, че за да се излекуваме от диария, трябва да засилим храносмилателния си огън и да намалим възбудената доша (обикновено питта). Трябва да се избягват пикантни, кисели и ферментирали храни, както и приема на алкохол.
Д-р Васант Лад предлага няколко домашни рецепти за справяне с този проблем:
- Сварете 2 ябълки или използвайте пресни банани. Добавете 1 ч.л. гхи, 1 щ. Кардамом, 1 щ. Индийско орехче. Пасирайте.
- При силна диария: ½ ч.л. копър на прах се смесва с ½ ч.л. джинджифил на прах. Дъвчете 2-3 пъти дневно.
- За да избегнете обезводняване добавете 1 ч.л. нерафинирана захар, 1 ч.л. лимонов сок и 1 щ. Сол към ½ литър вода. Отпивайте от течността през целия ден.
Ако диарията в силна и продължи повече време, обърнете се към лекар.
Домашните рецепти са взаимствани от книгата на д-р Васант Лад "Аюрведа - Ръководство за домашно лечение"
Все още няма коментари
Остави мнение/коментар